netOrganic

Idees, eines i reflexions sobre Organitzacions orgàniques, Tecnologia social i Xarxes col·laboratives.

Ubuntu: el Sistema Operatiu ideal per a Orgs Social (i per tu) 21 Mai 2008

Filed under: General — netorganic @ 21:10

Linux és una paraula que fa uns anys podia sonar massa tècnica o inabastable per a molts. Amb pocs anys, però, Ubuntu Linux ha aconseguit col·locar-se a la primera posició de la llista de distribucions de linux, consolidant-se com a un Sistema Operatiu sòlid, potent i fàcil d’utilitzar destinat a tot tipus de públic i ideal per a organitzacions. Descobreix els avantatges de l’alternativa a Micro$oft Windows!

Un dels arguments de pes per a què les organitzacions socials del tercer sector -o qualsevol persona- s’animi a utilitzar Ubuntu Linux és la seva filosofia. Els principis en què es basa són:

  1. Tot usuari haurà de ser lliure de descarregar, executar, copiar, distribuir, estudiar, compartir… millorar el seu programari per qualsevol intenció, sense pagar cap llicència.
    > Ubuntu està compromès amb els principis del programari lliure i és i serà sempre gratuït.
  2. Tot usuari haurà de poder utilitzar el seu programari en l’idioma de la seva elecció i haurà de tenir l’oportunitat d’utilitzar programari si té amb alguna discapacitat.
    > Ubuntu es troba disponible en molts idiomes, entre els quals, català i castellà, i ofereix les millors de eines d’accessibilitat.
  3. Les noves versions es distribuiran de forma regular i previsible, sortirà una nova versió cada sis mesos. Cada versió tindrà suport tècnic per, almenys, 18 mesos.

Vols provar l’Ubuntu sense necessitat d’instal·lar-lo definitivament? És molt fàcil, descarrega gratuïtament el CD i prova’l com un programa més de Windows o bé amb la opció CD Live (reiniciant l’ordinador).

Si aquests tres principis encara no t’han acabat de convèncer, l’Ubuntu també es caracteritza per ser un sistema operatiu simple, pràctic i segur.

Simple perquè un cop instal·lat, Ubuntu porta per defecte els paquets més útils i habituals de programari lliure, com són:
– la suite ofimàtica Open office (tipus MS Office),
– el gestor de correu i agenda Evolution (tipus MS Outlook),
– el navegador web Firefox,
– el gestor i editor d’imatges F-spot (tipus ACDSee)
– o el reproductor de música Rythmbox (tipus Itunes) i de vídeo Totem (tipus Windows Media player).

Pràctic perquè la majoria de programes i el mateix sistema operatiu, s’actualitzen automàticament quan hi ha noves versions. A més, si creus que necessites més programes, l’Ubuntu porta un gestor de paquets de programari que permet buscar i instal·lar nous programes sòlids i verificats amb un sol clic! Segur que trobaràs alternatives a tots els programes de Micro$oft Windows. Aquí en pots buscar més (en castellà).

Segur perquè la majoria de virus i de troyans no afecten els sistemes basats en GNU/Linux, i és un sistema molt difícil de hackejar.

I, si encara tens dubtes, llegeix aquesta anàlisi sobre si Ubuntu és adequat per la teva organització o bé visita el web oficial d’Ubuntu Linux per a més informació:
www.ubuntu.com o, en castellà, www.ubuntu-es.org

 

2 Responses to “Ubuntu: el Sistema Operatiu ideal per a Orgs Social (i per tu)”

  1. Interessant… Es pot fer servir l’EMule sota Linux?

  2. netorganic Says:

    Hola Salvi,

    Doncs si. Gairebé tots els programes que hi ha per windows, existeixen també per ubuntu-linux. Aquí pots trobar l’equivalent:
    http://alts.homelinux.net/

    A més, quan es tracta de programes de codi obert (programari lliure), com en aquest cas l’eMule, segur que trobes la versió per Ubuntu. L’equivalent es diu aMule:
    http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=AMule

    Per qualsevol altre dubte, pots buscar als fòrums oficials d’Ubuntu: http://ubuntuforums.org/
    O bé escriure un altre comentari en aquest post.
    Salut!
    Pau


Deixa un comentari